Mycket mer än bara teknik

14 maj 2020 jonas olsson

Audiovisuell teknik, inte sällan förkortat och kanske mer känt som Av-Teknik, är i grund och botten ett presentationstekniskt hjälpmedel som bidrar till en mer innehållsrik presentation av en föreläsare. Låt er dock inte luras av begreppet “teknik” och tro att det innebär att AV-teknik måste vara något högteknologiskt eller digitaliserat verktyg som gör presentationer eller föreläsningar till tekniska underverk. Nej, AV-teknik är något så mycket mer än modern teknik, trots sitt namn som kanske för tankarna åt det hållet. AV-teknik har funnits länge, långt innan vi började me skärmar och datorer. 

AV-teknik genom historien 

AV-teknik är som sagt ett presentationstekniskt hjälpmedel. Med andra ord faller saker som svarta tavlan, kritor, radiospelare, whiteboards och spritpennor in under kategorin AV-teknik eftersom det är saker och material som hjälper och underlättar för dig när du presenterar någonting, håller en lektion eller håller i ett möte. Då förstår du säkert att bredden är enorm och historien är lång. Genom åren har dock AV-tekniken, som du själv har räkna ut, utvecklats enormt. Det är sällan till exempel en skola och en lärare använder en griffeltavla för att presentera ett lektionsinnehåll för sina elever i dagsläget. Nuförtiden använder man datorer med program som exempelvis Powerpoint eller Prezi. 

 

Aktualiserades under Corona-krisen

Inte minst har AV-tekniken ställts på sin spets och visat både vad den går för och hur beroende vi är av den i samband med att Coronaviruset svepte över världen under våren 2020. Plötsligt behövde man jobba hemifrån och samlingar, möten och föreläsningar skulle hållas digitalt. Här blev AV-tekniken helt och hållet nödvändig för att samhällets institutioner inte skulle kollapsa. Men genom att kunna kommunicera och dela med sig i digitala former kunde man fortsätta med exempelvis distansundervisning på gymnasium och universitet. Tack vare AV-teknik och smarta, digitala möten fortsätter världen att nå nya höjder trots problem och motgångar.

Fler nyheter