Hitta rätt rekrytering bland hundratusentals arbetslösa i Stockholm

20 maj 2021 william eriksson

Det är många i Stockholm som behöver jobb. Arbetsförmedlingens mätningar visade att arbetslösheten hösten 2020 hade stigit med över 100 000 personer jämfört med året innan. Det innebar att arbetslösheten gått från sju till nio procent i staden. 

Självklart är det en alldeles för hög siffra och ingen ska någonsin underskatta hur illa det är att vara arbetslös. Men vänder man på perspektivet så är siffrorna rena drömmen för den arbetar med rekrytering i Stockholm. 

Arbetsgivarna har uppenbarligen fler lediga personer som säljer sin arbetskraft än någonsin att välja bland. När en ny tjänst ska tillsättas är det alltså bara att välja och vraka bland hundratusentals arbetslösa människor i Stockholm. Och skulle arbetsgivaren inte vara nöjd med den person den tillsatt finns det hur många personer som helst som står i kö för att ta över arbetet.  

 

Den industriella reservarmén

Ovanstående syn på arbetskraft och rekrytering påminner en hel del om den industriella reservarmé som ekonomen och sociologen Karl Marx pratade om i Kapitalet. Han menade att arbetarna lever under en enorm press från arbetsgivarens maktövertag, men också från trycket att det finns en reservarmé av arbetslösa som snabbt och enkelt kan ersätta dig vid minsta snedsteg du gör. 

Nu är det tack och lov ganska svårt att avskeda någon i Sverige. Det är däremot ganska enkelt att anställa folk. Har du dessutom ett par hundra tusen olika arbetssökande att välja mellan kan det kännas som att leta efter en nål i en höstack för att hitta exakt den person som du vill ha din organisation. 

Vid sådana tillfällen kan det vara ganska skönt att outsourca rekryteringsprocessen till någon annan. Du vet vad, eller snarare vem, du söker och det blir rekryterarens uppgift att hitta den personen. Om man så ska intervjua över 400.000 arbetslösa stackare i Stockholm för att hitta den perfekta matchningen. 

Fler nyheter