De märkliga och underbara vägmarkeringarna i Sverige

07 september 2022 Camilla Holmgren

editorial

Om du någonsin har varit i Sverige har du kanske märkt att landet har några ganska märkliga och underbara vägmarkeringar. Från renar till älgar, Sverige har en mängd olika varelser som pryder vägarna. Men varför, vad är historien bakom dessa fascinerande markeringar? Låt oss ta en närmare titt.

Vägmarkeringar – en djungel?

Vid en första anblick kan Sveriges vägmarkeringar tyckas vara lite av ett mysterium. Varför finns det så många olika djur, och varför finns de alla på så konstiga platser? Svaret visar sig ligga i landets historia. En gång i tiden var de svenska vägarna hemvist för en mängd olika vilda djur, bland annat björnar, lodjur och järvar. För att hålla bilisterna säkra började regeringen placera ut skyltar och markeringar längs vägarna för att varna bilisterna för potentiella faror och vilka specifika djur som finns längs vägarnas sidor.

Älgskylten – vida känd!

Den mest kända av dessa markeringar är skylten ”älgövergång”, som finns över hela Sverige. Älgar är stora, mörkfärgade djur som kan bli upp till två meter långa vid axeln. De är också notoriskt svåra att se på natten, vilket gör dem till en fara för bilister. Därför har den svenska regeringen placerat tusentals skyltar för älgöverfarter längs landets vägar för att minska risken för bilolyckor.

vägmarkeringar

Förutom älgar finns det andra vanliga trafikfaror i Sverige som renar, älgar och hjortar. Dessa skyltar fungerar som en påminnelse till förarna om att hålla utkik efter dessa djur, särskilt på natten då de är svårare att se.

Fördelar med vägmarkeringar

Vilka är fördelarna med dessa märkliga och underbara vägmarkeringar? Till att börja med bidrar de till att göra de svenska vägarna mycket säkrare. Genom att varna förare för potentiella faror bidrar dessa skyltar till att minska antalet olyckor på vägarna. Dessutom bidrar de också till att öka medvetenheten om landets djurliv. Hos Svevia kan du köpa dina nästa vägmarkeringar.

Slutsats

Så där har du det! Historien bakom Sveriges fantastiska vägmarkeringar. Nästa gång du kör genom landet, se till att hålla utkik efter dessa fascinerande varelser!

Fler nyheter