Resan genom influenserna med gitarren som verktyg

16 januari 2022 Mikael Barani

editorial

Att spela gitarr är verkligen en resa. Precis som med mycket annat är det så att ju mer man lär sig ju mer inser man att det finns att lära. 
Det är också en resa där man lär sig om sig själv som musiker och som människa.

De smittsamma influenserna

En annan intressant sak som händer när man spelar gitarr är att ju mer man utvecklas desto mer utvecklas också ens influenser och smak. Eller kanske är det tvärtom?
Hur som haver kan man ibland snubba över en skiva som man inte alls gillade för en halv livstid sedan men som plötsligt är bland det bästa man har hört.
Vi människor är som bekant ombytliga och kan ibland överraska oss själva med vilka vi visar oss vara.

Ur detta perspektiv är musiken ett verktyg som vi använder till att nå nya höjder, utforska nya dalar och finna nya perspektiv. 
Ett tips är att varje gång som du blir riktigt berörd av musik – våga gräva djupare i den känslan. Vad är det i just den låten, just det soundet, som gör att din själv blommar ut?
Det finns garanterat ett djup att utforska om du bara vågar hänge dig denna resa.

image

Många gånger kan en låt förstås bara vara en låt. Ibland räcker det med ett skönt beat i 120 bpm för att få fart på safterna i kroppen. Det behöver inte alltid vara mer komplicerat än så.
Hur det än må vara med låtarna som du gillar och föredrar kommer de garanterat att färga av sig på dig som musiker.

Det är lustigt hur det där fungerar – hur vi liksom ”smittas” med influenser. Det sker gradvis och vi märker oftast inte att det händer men en dag hör vi ibland själva hur uppenbart vi har påverkats av ”Band X” eller ”Artist Y”.
Det är, som sagt, en del av resan.

Fler nyheter