Pallkrage – en odlingslåda för husägare som vill odla

04 september 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Som husägare har man många möjligheter att göra sin trädgård till något alldeles särskilt. Många väljer att bygga pallkragar, en sorts upphöjd odlingslåda som förenklar odlandet och gör det möjligt att skörda grönsaker och örter under en stor del av året. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad en pallkrage är och hur du kan dra nytta av den i din egen trädgård.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är helt enkelt en odlingsbädd som är höjd över marken. Vanligtvis tillverkas den av kraftiga brädor som placeras på varandra i en fyrkant eller rektangel. Beroende på storlek kan pallkragen göra det möjligt att odla allt från kryddor och sallader till grövre grönsaker som squash och pumpa.

Pallkrage

Fördelar med pallkragar

Det finns flera fördelar med att odla i pallkragar. För det första slipper man arbeta så mycket med jorden och kan istället fylla på med jord som är optimal för just den typen av grönsaker man vill odla. Man kan också reglera markens temperatur och fuktighet på ett mycket mer effektivt sätt än om man odlar direkt i marken. Dessutom minskar risken för att ogräs och skadedjur tar över pallkragen, vilket kan spara både tid och pengar i längden.

Så här bygger du en pallkrage

Att bygga en pallkrage är relativt enkelt och kräver inga avancerade verktyg eller material. En bra storlek att börja med är ungefär 1 x 2 meter och 20-30 cm hög. Här är några tips på hur du går tillväga:

  • Skaffa kraftiga brädor, helst i minst 5 cm tjocklek. Välj gärna brädor som är impregnerade eller av annat hållbart material.
  • Såga brädorna i lämplig storlek. Fyra brädor på 1 x 2 meter fungerar utmärkt.
  • Lägg ut brädorna där du vill ha dem och placera dem på högkant i en fyrkant eller rektangel. Se till att de ligger plant och att det inte är några glipor mellan brädorna.
  • Fäst brädorna ihop med hjälp av vinklar och skruvar. Det är viktigt att pallkragen sitter stadigt och kan hålla för viktiga jordmängder.
  • Fyll på med jord, eventuellt kan du blanda med lite kompost eller annat näringstillskott.
  • Odla dina favoritväxter i pallkragen och se fram emot rikliga skördar.

Fler nyheter