Om härdat glas – dess användningsområden och egenskaper

30 maj 2022 jonas olsson

editorial

När man behöver ett riktigt pålitligt och hårt glas som pallar trycket, ska man söka efter så kallat härdat glas. Som namnet antyder är det en glastyp som utsatts för en behandling som gjort det mer motståndskraftigt mot både hög belastning och hög temperatur. Inom industriell produktion är härdat glas ofta önskvärt, men det är också ett populärt säkerhetsglas med många användningsområden.

 

Vad som kännetecknar härdat glas 

Härdat glas kännetecknas dels av att det är värmetåligt och har hög motståndskraft mot tryck, men även av att det inte resulterar i vassa skärvor om det går sönder. Detta är en bra säkerhetsfunktion. Faktum är att härdat glas ofta används som just säkerhetsglas. Har ni behov av ett pålitligt, härdat glas bör ni kolla med en glasverkstad som har jobbat med glas länge och som har de nödvändiga kunskaperna samt utrustningen för att härda glas. 

 

härdat glas

 

Hur man skapar härdat glas i enkelhet

Härdningsprocessen går ut på att glaset först utsätts för mycket höga temperaturer och sedan på kort tid kyls ner kraftigt med luft. Det går att mäta glasets hårdhet efteråt med hjälp av så kallat polariserat ljus. Att härda glas innefattar vetenskap och hantverk i symbios. Man kan jämföra värmetålighet hos vanligt glas som tål en temperaturskillnad på 40 grader med härdat glas som tål någonstans runt 250 graders temperaturskillnad, om härdningen har gjorts på ett korrekt sätt.

När ni ska investera i härdat glas, försäkra er om att er leverantör har de resurser som krävs för att skapa eller leverera en högklassig glastyp. Det krävs bra råvaror, modern utrustning samt kompetent hantverk och erfarenhet för att åstadkomma en pålitlig slutprodukt som klarar de påfrestningar som glaset kommer utsättas för. En modern glasverkstad som dessutom har ISO-certifiering inom området går att lita på, och kan bli en trygg samarbetspartner för många år framöver.

Fler nyheter