0

När du förändrar din fasad

Om du ska göra större förändringar på ditt hus bör du kontrollera om det behövs bygglov. Reglerna skiljer sig nämligen från kommun till kommun och avgörandet kan ligga hos grannen. Innan du detaljplanerar ska du därför alltid börja med att ta reda på vad gäller för bygglov där du bor. Genomför du en större förändring utan att ha ansökt om bygglov kan det bli besvärligt. Du kan dömas skyldig till att betala ett vite samt att du måste återställa byggnaden till dess tidigare skick. Helt enkelt en massa jobb och pengar i onödan. Därför ska du alltid fråga först.

 

Ansökan till din kommun

Slå en signal till ditt kommunkontor och fråga om bygglov kan komma att behövas för de förändringar du vill göra. Vill du byta färg från rött eller grönt till dalablått eller ceris, så kommer bygglov troligen behövas. Slår du denna signal så får du veta snabbare. Var ute i god tid innan sommaren. Om du tänker utnyttja semestern för att måla om huset och kanske byta panel, kolla då om det finns behov av bygglov redan under vintern eller våren. Då behöver du inte vänta med ditt projekt eller påbörja det och riskera att få avslag. Visar det sig att du ska göra stora ändringar och behöver bygglov, kanske du vill tänka om och göra mindre ändringar. 

 

 

Så gör du en ansökan

När du fått besked av kommunen och det visar sig att du behöver ansöka om bygglov. Då plockar du fram ansökningsblanketten och gör en formell ansökan. Till denna ska du bifoga professionella ritningar över hur förändringen kommer att se ut och hur det kommer att synas från alla relevanta vinklar. Ska du måla huset i en ny färg behöver du bifoga färgbeteckningar enligt NCS-skalan. Till ansökan ska det även finnas en kontrollplan som visar vem och vad som ska kontrolleras efter förändringen är genomförd. 

Lily Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *