Musik för alla tillfällen

16 augusti 2019 william eriksson
Musik för alla tillfällen

Det är stor midsommarfest i storbondens lada. Hela socknen är där, gammal som ung, alla är bjudna. Slingrande ljusslingor med hundratals kulörta lampor lyser upp det grova plankgolvet. Som kvällen till ära blivit avborstat från halm och sågspån. Halva täcks av tre långbord med pappersduk och dikesplockade bordsbuketter. Det luktar nyslaget gräs och färskpotatis med dill. 

De minsta barnen kikar nyfiket in i hönshuset, de äldsta har slagit sig ner vid ett eget bord precis utanför den öppna ladugårdsdörren. ”En kväll i juni” spelas mjukt i bakgrunden när den tre våningar höga gräddtårtan med jordgubbar på dukas fram. Natten är ljus och tar aldrig slut.

 

Kalaset med levande musik

Gammelmormors 90 års-kalas med strax över 100 stycken inbjudna gäster. Vänner och familj från världens alla hörn har hittat till det lilla huset högst upp på kullen. Kusinerna från Amerika, sönerna som flyttat utomlands, dottern som bor på kullen mittemot, hennes bror som bor kvar i deras gamla barndomshem i byn bredvid, de gamla kollegorna från fabriken, hennes äldsta vänner och nästan tjugo barnbarn. Alla vill fira tillsammans. Och dansa till gammelmormors favoritlåt; Cecilia Lind. 

 

 

Sommarfesten på campingen

Trädäcket gungar på campingens dansbana och björkriset svajar i takt till musiken. Det är
sommaravslutningsfest innan alla gamla och nyfunna semestervänner åker åt skilda håll och strös ut över landet. Campingvärdarna hittade i sista stund en trubadur i stockholm som kunde sig an gästernas låtönskningar med ett leende. Ett helt år ska gå innan de ses igen och alla tar i från tårna när trubaduren spelar ”Brev från kolonien”. Barnen studsar oavbrutet runt på dansbanan. Solen är låg och stämningen hög. Vid midnatt är alla trötta men ingen vill sova, en sista drink och en sista tryckare till kvällens mest önskade låt; Ted Gärdestads ”Jag vill ha en egen måne”. Sommar i Sverige är det bästa som finns.

Fler nyheter