Man går inte på pumpar i Borås

“Det gäller att inte gå på pumpen” sa man förr och det kan ju vara ett uttryck som kräver sin förklaring. Att “gå på pumpen” innebar att man misslyckades med något på ett eller annat sätt. Var pumpen kom in i bilden finns det olika idéer om.

En förklaring är att det förr i tiden stod gjutjärnpumpar ute på de flesta gårdsplaner på landet. På den tiden fanns det ju ingen ytterbelysning så om man hade varit på ett sent kalas på gården och skulle gå hem om kvällen var det becksvart ute. Var man då inte så bekant med hur där såg ut och hade haft en trevlig kväll var det risk att man gick rakt på gjutjärnsvidundret som stod där mitt på plan. Man fick då av värdfolket varningen att inte gå på pumpen.

En annan förklaring är att det ombord på gamla fartyg nästan alltid behövdes några man vid pumparna. Det var ett tungt arbete och därför kunde det bli så att om man gjort något dumt som skulle straffas så fick man “gå på pumpen”.

De moderna pumparna är helt annorlunda

Utvecklingen har gått framåt, gjutjärnspumparna är mest en prydnad och om de finns kvar så är där ytterbelysning som leder vägen så att man inte går in i något. Men pumpar gör vi mer än någonsin.

Det är inte bara vatten man pumpar heller. Företag som arbetar med pumpar i Borås har ett ansenligt sortiment av moderna pumpar som kan arbeta med exempelvis olja, lim, färg och frätande kemikalier. Att välja vilken pump som är mest lämpad för det behov man har kan vara svårt men företag med expertis vet råd och kan dessutom hjälpa till med att installera de pumpar man väljer. De finns tillhands för att ge regelbunden service eller reparera om något skulle gå fel.

william eriksson