0

Julbordet man längtar efter

Finns det något bättre än att äntligen få sätta sig till bords vid årets första julbord. Förväntningarna är skyhöga och det trots att man ätit, eller om man ska vara helt korrekt, druckit julbord sedan vikingatiden. Men det var först efter att kristendomen hade gjort sitt intåg som man fastnade i advent för att sedan njuta av allt det goda.

Men det gjordes inte förens juldagen då julafton var dagen man bröt fastan med lutfisk. Men idag fastar man inte. Iallafall inte gemene man, utan man äter som vanligt tills julen kommer och då frossas det som aldrig förr i läckerheter som köttbullar, prinskorv, skinka och isterband.

 

Julborden förändras långsamt

Det som förr varit heligt på julbordet och nästan straffbart att ta bort byts nu gladeligen ut mot nymodigheter. Idag har så många anammat olika kostinriktningar så att det nästan är omöjligt att glädja alla. Men som tur är består julbordet fortfarande av smårätter, så något som passar borde man hitta om värden tänkt till lite.

Idag hittar man både veganska och vegetariska julbord samt ett annat som kommit starkt de senare åren vilket är skaldjuren. Är man ett stort fan av fisk och skaldjur så kan det alltså vara en ny favorit. Nu kan man få sillar i massor av smaker, till och med vegansk om så önskas. Samt annan fisk och massor av ljuvliga skaldjur till julmusten.

 

 

Var finns dessa julbord?

Dom börjar dyka upp lite överallt, men vill man ha riktigt färska råvaror så är det fortfarande kusten som levererar det bästa när det kommer till fisk och skaldjur. Så börja med att googla på kuststäder om du bor i närheten. Prova till exempel julbord i Simrishamn för att hitta utsökta restauranger som erbjuder det som önskas. Men givetvis finns det även inåt landet om kusten ligger alltför långt bort.

Lily Hansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *