Inbindning med skinnband är ett historiskt hantverk
Den äldsta boken i Sverige är från medeltiden och har pärmar av trä. Detta trä är i sin tur klätt i skinnband. I den boken finns till och med bilder i färg. Allt är naturligtvis gjort för hand. Men den har ändå bevarats fram tills idag.
En trend i samhället är att folk läser mindre samtidigt som böcker fortsätter tryckas. Nutida böcker görs inte för hand. Man skriver texten med hjälp av datorprogram och tillverkningen görs av maskiner.
Ett besök på ett mindre bokbinderi kan ge dig större insikt om den tryckta bokens värde. Du kanske till och med får större läslust. Har du tur kan du få en helt nytryckt bok direkt från bandet. För bokälskare är det en dröm att få hålla i en varm och väldoftande ny roman eller biografi.
Att läsa mellan ihoprullade rader
Du har säkert någon gång läst om bokens historia. I början skrev man i princip på torkat gräs. Det kända namnet är papyrus. Man rullade ihop bladen när man skrivit klart, och ville någon läsa fick den rulla ut papyrusen och sedan rulla ihop den igen. Då var det nog bra om läsaren inte missade något i texten. Eller mellan raderna.
Det tog lång tid innan människan kom på ett bra sätt att binda ihop bladen. Du kan läsa mer om bokens och inbindningens historia på http://rybrantsbokbinderi.se/konstmappar-pergamentband-skinnband-klotband-stockholm/, men även på biblioteket. Personalen är experter på området. De har flera års utbildning i bland annat arkivvetenskap.
Skriv din egen historia
Vill du själv skriva en bok kan du idag få hjälp med exempelvis skrivteknik, läsbarhetsindex och sättning. Det är bara att sätta igång. Det finns till och med appar för att skriva böcker. Oavsett om du ska skriva din egen historia eller läsa någon annans, slipper du rulla ut metervis av torkat gräs. Du behöver bara vända blad.