Fönster för mera ljus

Man vill för det mesta ha fönster som går att öppna, men det finns också fasta fönster, som man inte öppnar. Fördelen med dem är att de är billigare. Man kanske bara vill ha ett fönster för att släppa in ljuset, och då är fasta fönster ett alternativ. Det är bra att känna till, eftersom man kanske inte tänker på att de finns. Många sätter in ett trekantigt fönster uppe vid taknocken av just den anledningen.

 

Otäta med tiden

Fönster som är 25 år gamla har med tiden blivit otäta och kanske är de av modellen med kopplade bågar och en eller två glasrutor. Förr skulle man kitta fönster, och träramar behövde målas ganska ofta. Mycket händer när det gäller teknik och nya material, så det som var modernt förr kan vara ganska opraktiskt nu. Numera används PVC som ger underhållsfria fönster. Nya och moderna fönster har treglasfönster och energiglas. Sätter du in nytt när det gäller fönster eller altandörr får du enklare underhåll, bättre klimat inomhus och du sparar energikostnader. Du har alltså mycket att vinna på att byta ut dina gamla fönster så fort som möjligt.

Vändbara fönster

Fönster som man vill öppna kan vara av typen flaggfönster. Då finns det små rutor upptill som går att öppna för vädring. Glidhängda fönster är mycket vanliga. De öppnas nertill och man får en liten glipa att vädra genom. Riktigt smidiga är de vändbara fönstren, som är lätta att putsa inifrån. Det är särskilt bra om man bor högt upp i ett hus eller om man vill putsa fönster när det är kallt ute. Vill man verkligen spara pengar, kan man ha ett fast fönster i rummet och ett som är öppningsbart. Tänk efter vilken funktion du vill ha för varje fönster och välj därefter en modell som passar för just det rummet.

Lily Hansen