De lugna vatten som möter den morgonpigge flugfiskaren

06 april 2021 Mikael Barani

Det kluckar mot bryggan, nästan lite sådär lockande, vid strandens kant. Detta är Sverige från sin bästa sida – en lugn morgon då det känns som om att just denna sjö har materialiserats bara för oss som är pigga nog att fånga solens första strålar. 
Det känns med andra ord både exklusivt och majestätiskt att vara just här, just nu, för att förhoppningsvis lyckas fånga några fiskar att tillaga till lunch.

Vad väntar under ytan?

För även om vi har förberett oss på allra bästa sätt, med en inhandling från https://www.flugfiskeshopen.se/sv/flugspon/, så finns det inte några garantier för att detta ska gå vägen. Det är det som är charmen med flugfiske och fiske i allmänhet. Allting sker på naturens villkor.

Det ger en ödmjukhet inför våra förfäder som alltid levde på detta vis.

Det går knappt att föreställa sig kraven och vad som stod på spel varje gång dem som vandrade på dessa marker före gav sig ut på jakt. Att spendera livsviktig energi på att försöka fånga ett byte, för att få ny livsviktig energi, innebar att det var skarpt läge varje gång.

För de flesta av oss idag är fiske istället synonymt med avslappning och ro. Att kunna få spendera en stund långt borta från civilisationens alla bekvämligheter och få känna sig i kontakt med det vilda en stund.

Det är med andra ord en aktivitet som sker efter helt andra förutsättningar än förr, även materialmässigt. För idag har vi raffinerad teknik som gör det möjligt att maximera chanserna till att fånga något. Visar det sig att man kammar hem noll, ja då har man alltid några mackor som man kan trösta sig med istället.

Gemensamt med våra förfäder har vi i varje fall denna känsla av ödmjukhet inför allt som naturen har att erbjuda oss. Upplevelsen i sig kan ibland vara mättande.

Fler nyheter