De livsviktiga mineralerna

Mineraler är minst lika viktiga som vitaminer för att våra kroppar ska kunna fungera på bästa möjliga sätt. Men vad är egentligen mineraler, vilka mineraler behöver vi och hur får vi i oss dem? Mineraler ger näring till kroppen och gör att många delar i kroppen stärks och fungerar på ett bättre sätt. Vissa mineraler lagras i kroppen men det behöver ständigt ändå fyllas på. Detta görs bäst via en varierad kost, då olika mineraler lagras i olika livsmedel. Genom att få i oss mejeriprodukter så får vi exempelvis i oss kalcium som är en viktig mineral för skelettet.

 

Några mineraler som din kropp behöver

Kalcium är som tidigare nämnt bra för skelettet och ett bra exempel på hur mineraler går att få i sig via en viss typ av livsmedel. En annan viktig mineral är Selen som är viktig att få i sig för ett starkare immunsystem. Selen finner du i exempelvis fisk, skaldjur, kött, alger och nötter. Mineraler är livsviktiga för oss och ett bra exempel på detta finner vi genom mineralen Järn; som behövs för att syretransporten från lungorna till resten av kroppen ska fungera. Järn är alltså livsviktigt för oss. Järn finns i till exempel inälvsmat, plommon, russin, gröna bladgrönsaker och banan.

 

 

Livsmedel blir allt mindre näringsrika

Givetvis är en varierad kost den bästa vägen för att få i oss mineraler men detta är inte alltid helt lätt och lättare kommer det inte heller att bli. Ny forskning visar nämligen på att livsmedel blir allt mindre rika på mineraler, på grund av modernt jordbruk. Därför kan det vara värt att köpa livsmedel som är ekologiskt odlade. På så vis får man i sig mer näring och mer mineraler. Ett annat sätt att få i sig mineraler är genom kosttillskott. Dessa finnes på nätet eller på apotek och är enkla att beställa hem.

patrick pettersson