Att tänka på när någon ska sälja lastpallar till dig

26 februari 2022 william eriksson

editorial

Den ekonomiska aspekten är givetvis av stor betydelse. Du bör fråga dig vad du får för pengarna. Om ett högt pris också innebär högt kvalitet eller om du tvingas kompromissa. Därför är det en bra idé att undersöka om det företag som vill sälja lastpallar till dig har möjlighet att transportera pallarna dit du önskar, eller om du måste hämta upp dem själv. Du bör förvänta dig att standardmåtten efterföljs. Innan pallarna hämtas eller levereras till dig bör du också fråga företaget om deras lastpallar står skyddade för väder och vind.

Varför Sverige är så framstående inom logistik

Visste du om att lastpallar är en svensk uppfinning? Att den vanligaste pallen, den som vi idag kallar för europapallen, utvecklades av BT, SJ och Gyllsjö Träindustri efter andra världskriget. Den hette då SJ-pallen. Under femtiotalet antogs den som europeisk standard och fick sitt nuvarande namn. Standardmåttet på denna pall är 80*120 cm och det kanske är rätt ointressant information tills man tar in att detta standardmått är detsamma på varenda förpackning producerad i Europa. Att till och med våra sockerbitar är en multipel av dessa yttermått. Detta i sig självt är fascinerande och blir ännu mer så i och med att  man får en förklaring till varför Sverige är så framstående i logistik.

 

lastpallar

 

Pallar du mer?

En populär trend idag är att göra möbler av lastpallar. Bilder på kreativ inspiration dyker ständigt upp på pinterest och andra inspirationssidor. Det är ju en smart och klimatvänlig idé då pallarna oftast är tillverkade av furu. Europa-pallarna väger 25 kg och håller för 1500 kg om vikten är jämnt fördelad. Hur stabila och smarta dessa pallar är, kan man med fördel se om man spelar ett parti Jenga. Men det är viktigt att vara medveten om att lastpallar som är impregnerade kan vara giftiga och inte lämpar sig att göra möbler av.

Fler nyheter