Allt du behöver veta om lasersvetsning!

03 april 2023 Veronica Jansson

När behöver du anlita lasersvetsning, hur går det till? Vilka olika verktyg används och vilka olika tekniker används? Vem utför lasersvetsning? I den här artikeln kommer vi att utforska lasersvetsningens värld, dess applikationer, fördelar och vilka verktyg och tekniker som används i branschen.

Vad innebär lasersvetsning?

Lasersvetsning är en effektiv och snabb metod för att sammanfoga metall och plastkomponenter. Den används oftast inom tillverkning och industri, särskilt inom fordons-, flyg-, medicin- och elektronikindustrin. Det kan bli nödvändigt med Lasersvetsning när traditionell svetsning inte ger tillräcklig precision eller om du behöver en snabb och effektiv sätt att sammanfoga material. Till exempel kan lasersvetsning användas för att skapa täta och korrosionsbeständiga fogar i fordonens bränslesystem, en känslig och viktig komponent.

För att förstå hur lasersvetsning fungerar, låt oss först identifiera några av de grundläggande teknikerna som används i processen. Lasersvetsning kan delas in i två huvudmetoder: sammanfogning med smältning – där de två sammanfogade kanterna smälts tillsammans, och nyckelhålsvetsning – där en infokuserad laservärme skapar ett hål och skapar en tunna och gräfta som sedan fylls med smält material.

Lasersvetsning

Hur går det till?

Lasersvetsprocessen börjar med att måla verktyg eller anordningen som håller de två arbetsstyckena i jämförelse med varandra. Därefter används en laserstråle för att överföra värmeenergi direkt till det arbetsyta som ska fogas samman. Lasern kan vara av olika typer, beroende på materialet som ska bearbetas och applikationen. De vanligaste lasertyperna är:

1. Fasta kristallaser, som används för att svetsa höghållfasta material.
2. Gaslasrar, såsom CO2-laser, som används för behandling av icke-metalliska material.
3. Fiberlasrar, vilka ger en hög effektivitet och precision, och används för precisionsbearbetning och att bearbeta specialmaterial.

Olika verktyg kan användas för att rikta laserstrålen och anpassa sig till materialets och applikationens behov. Dessa verktyg inkluderar speglar, lins och fokuseringsenhet för att styra storlek och intensitet hos laserstrålen.

Gällande företag som utför lasersvetsning, finns det en rad olika företag och tjänsteleverantörer som specialiserar

Fler nyheter